Het klasse indelingssysteem op Fysiek

 

Belangrijk om te weten is dat het indelen op fysiek afhankelijk is van het overige deelnemers veld, in welke klasse je geplaatst word. Ben je op de dag van de wedstrijd ondanks je slanke bouw de atleet met het meeste volume is er een grote kans dat je in de klasse "Super Body" wordt geplaatst. Je klasse staat dus niet vast! Dit betekend ook dat de fitness klasse niet minder is als de Athletic, Superbody of Xtreme klasse. Het zijn simpelweg andere fysieken die je niet met elkaar kunt vergelijken. Het is dus eerlijker voor de atleet dat er geen appels met peren vergeleken worden. De vrije poseerroutine mag maximaal 90sec. duren op de YBF wedstrijden in Nederland. Hou er rekening mee dat dit bij Internationale wedstrijden exact 60 seconden is dus 1 minuut.

Your Body Federation hanteert de volgende klasse indeling voor de HEREN op de YBF wedstrijden.
 
            
Junioren:
Zijn zij die op de dag van de wedstrijd de leeftijd van 22 jaar nog niet hebben bereikt. Deze dienen voor de aanvang van de wedstrijd een deugdelijk bewijs (paspoort) van hun leeftijd te overleggen.

Masters:
Let op!:
Vanaf 2013 hanteert de YBF twee masterklasse.
Masters + 40 = heren die op de dag van de wedstrijd de leeftijd hebben bereikt van 40 jaar of ouder.
Masters + 50 = heren die op de dag van de wedstrijd de leeftijd van 50 jaar of ouder hebben bereikt
Junioren en Masters nemen deel in hun klasse en kunnen niet nogmaals deelnemen bij de open klasse. Staat de atleet echter alleen in zijn klasse dan wordt er een uitzondering gemaakt en kan deze deelnemen in de open klasse zoals hieronder beschreven en zal hij ingedeeld worden bij zijn gelijke fysieken.

Mr. Fitness-heren tot 40 jaar:

De Fitness deelnemer is een slank gespierde atleet. Zie uitleg Performance hieronder.
Heren Body Performance - heren tot 40 jaar: Body Performance deelnemer is een slank gespierde met iets meer spieropbouw als de Fitness atleet. De heren worden beoordeeld in volgorde op: gehele fysieke verschijning, harmonieuze symmetrische opbouw van zowel het lichaam als van de te onderscheiden spiergroepen. Een algehele evenwichtige spierontwikkeling is een pre, gevolgd door, definitie, kwaliteit, hardheid en als laatste spiervolume. Daarnaast wordt gelet op het correct uitvoeren van de poses, een goede houding, goede bruining en algehele uitstraling. In de tweede ronde, het vrij poseren, dient de deelnemer zich er steeds van bewust te zijn dat ook in deze ronde op symmetrie, proporties, definitie en gespierdheid wordt gelet. De deelnemer dient in deze ronde alle zijden van zijn lichaam te tonen. Zowel voor als achterzijde, als ook de flanken. Alle grotere spiergroepen dienen getoond te worden. Ook hier wordt gekeken naar vloeiende overgangen en correcte poses tijdens het poseren op eigen muziek keuze. De originaliteit en uitvoering van de vrije posing routine telt zwaar mee, indien de punten van de deelnemers in ronde 1 elkaar zo weinig of niet ontlopen.

Heren Body Athletic - heren tot 40 jaar:

Een Body Athletic heeft een iets zwaardere spieropbouw dan de Body Performance. De heren worden beoordeeld in volgorde op: gehele fysieke verschijning, harmonieuze symmetrische opbouw van zowel het lichaam als van de te onderscheiden spiergroepen. Een algehele evenwichtige spierontwikkeling is een pre, gevolgd door, definitie, kwaliteit, hardheid en als laatste spiervolume. Daarnaast wordt gelet op het correct uitvoeren van de poses, een goede houding, goede bruining en algehele uitstraling. In de tweede ronde, het vrij poseren, dient de deelnemer zich er steeds van bewust te zijn dat ook in deze ronde op symmetrie, proporties, definitie en gespierdheid wordt gelet. De deelnemer dient in deze ronde alle zijden van zijn lichaam te tonen. Zowel voor als achterzijde, als ook de flanken. Alle grotere spiergroepen dienen getoond te worden. Ook hier wordt gekeken naar vloeiende overgangen en correcte poses tijdens het poseren op eigen muziek keuze. De originaliteit en uitvoering van de vrije posing routine telt zwaar mee, indien de punten van de deelnemers in ronde 1 elkaar zo weinig of niet ontlopen.

Heren SuperBody I - heren tot 40 jaar:

Een SuperBody I heeft een iets zwaardere spieropbouw dan de Body Athletic. De heren worden beoordeeld in volgorde op: gehele fysieke verschijning, harmonieuze symmetrische opbouw van zowel het lichaam als van de te onderscheiden spiergroepen. Een algehele evenwichtige spierontwikkeling is een pré, gevolgd door, definitie, kwaliteit, hardheid en als laatste spiervolume. Daarnaast wordt gelet op het correct uitvoeren van de poses, een goede houding, goede bruining en algehele uitstraling. In de tweede ronde, het vrij poseren, dient de deelnemer zich er steeds van bewust te zijn dat ook in deze ronde op symmetrie, proporties, definitie en gespierdheid wordt gelet. De deelnemer dient in deze ronde alle zijden van zijn lichaam te tonen. Zowel voor als achterzijde, als ook de flanken. Alle grotere spiergroepen dienen getoond te worden. Ook hier wordt gekeken naar vloeiende overgangen en correcte poses tijdens het poseren op eigen muziek keuze. De originaliteit en uitvoering van de vrije posing routine telt zwaar mee, indien de punten van de deelnemers in ronde 1 elkaar zo weinig of niet ontlopen.

Heren SuperBody II- heren tot 40 jaar:

Een SuperBody II heeft een weer iets zwaardere spieropbouw dan de SuperBody I Deze klasse wordt alleen gebruikt wanneer het onderling verschil bij de deelnemers in de klasse SuperBody 1 en Body Xtreme te groot is. De heren worden beoordeeld in volgorde op: gehele fysieke verschijning, harmonieuze symmetrische opbouw van zowel het lichaam als van de te onderscheiden spiergroepen. Een algehele evenwichtige spierontwikkeling is een pre, gevolgd door, definitie, kwaliteit, hardheid en als laatste spiervolume. Daarnaast wordt gelet op het correct uitvoeren van de poses, een goede houding, goede bruining en algehele uitstraling. In de tweede ronde, het vrij poseren, dient de deelnemer zich er steeds van bewust te zijn dat ook in deze ronde op symmetrie, proporties, definitie en gespierdheid wordt gelet. De deelnemer dient in deze ronde alle zijden van zijn lichaam te tonen. Zowel voor als achterzijde, als ook de flanken. Alle grotere spiergroepen dienen getoond te worden. Ook hier wordt gekeken naar vloeiende overgangen en correcte poses tijdens het poseren op eigen muziek keuze. De originaliteit en uitvoering van de vrije posing routine telt zwaar mee, indien de punten van de deelnemers in ronde 1 elkaar zo weinig of niet ontlopen.

Heren Body Extreme - heren tot 40 jaar:

Een Body Extreme heeft een weer iets zwaardere spieropbouw dan de SuperBody II Deze klasse wordt alleen gebruikt wanneer het onderling verschil bij de deelnemers in de klasse SuperBody 2 te groot is. De heren worden beoordeeld in volgorde op: gehele fysieke verschijning, harmonieuze symmetrische opbouw van zowel het lichaam als van de te onderscheiden spiergroepen. Een algehele evenwichtige spierontwikkeling is een pre, gevolgd door, definitie, kwaliteit, hardheid en als laatste spiervolume. Daarnaast wordt gelet op het correct uitvoeren van de poses, een goede houding, goede bruining en algehele uitstraling. In de tweede ronde, het vrij poseren, dient de deelnemer zich er steeds van bewust te zijn dat ook in deze ronde op symmetrie, proporties, definitie en gespierdheid wordt gelet. De deelnemer dient in deze ronde alle zijden van zijn lichaam te tonen. Zowel voor als achterzijde, als ook de flanken. Alle grotere spiergroepen dienen getoond te worden. Ook hier wordt gekeken naar vloeiende overgangen en correcte poses tijdens het poseren op eigen muziek keuze. De originaliteit en uitvoering van de vrije posing routine telt zwaar mee, indien de punten van de deelnemers in ronde 1 elkaar zo weinig of niet ontlopen.

Heren Body Internationaal.

De YBF zal in de week na de N.K. contact opnemen met atleten waarvan wij vinden dat zij in aanmerking komen voor het Internationale niveau.
Alle nummers 1 van iedere klasse kunnen in aanmerking komen voor uitzending naar Internationale wedstrijden. Ben jij 1e geworden in jou klasse neem dan via de mail contact op met de YBF als je interesse hebt om aan een Internationale wedstrijd deel te nemen. YBF geeft je hierover dan alle info.
        
NIEUW! 

YBF Male Fitness Models

DresscodeShort tot net boven de knie, materiaal en kleur/print naar eigen keuze. Bij de NBFF/IFBB Nederland is de lengte van de shorts nu net over de knie. Beide lengten van de shorts zijn bij de YBF toegestaan. Persoonlijke sponsorlogo’s zijn niet toegestaan. Fabriekantlogo zoals Nike, Adidas of Billabong worden aanvaard. Geen schoeisel toegestaan. De Male Fitness Models presenteren zich op blote voeten. Geen juwelen of andere accessoires, met uitzondering van een trouwring.

Presentatie Male Fitness ModelsEr zijn twee rondes de Individuele en de vergelijkingsronde. Deze twee rondes worden direct achter elkaar gedaan.

Individuele presentatieDe atleet loopt individueel het podium op. En laat zijn Model Walk zien (persoonlijke voorkeur poses) De modellen komen een voor een het podium op en lopen naar het midden van het podium. Modellen tonen voorkant, zijkant en achterkant aan de jury optioneel met de hand op de heup of andere modelpose en eindigen weer in een pose met het gezicht naar de jury. De hoofdjury verwijst het model nu naar een kant aan de achterzijde van het podium. Alle modellen volgen een voor een deze zelfde routine en sluiten aan bij het model aan de zijkant van het podium zodat er een lineup van modellen ontstaat aan de achterkant van het podium. Deze lineup kan in tweeen gespilts worden zodat er aan de linkerzijde en rechterzijde van het podium een lineup onstaat en het middelste gedeelte van het podium vrij blijft voor callouts. Besef dat dit het eerste moment is dat de jury jullie te zien krijgt en jullie nu zal beoordelen op je algehele- uitstraling, verzorging, presentatie en je bruining. Zorg ervoor dat je totaal plaatje in orde is, zodat je met een zelfverzekerde glimlach op het podium staat.

VergelijkingsrondeDe Male Fitness Models zullen door middel van callouts door de hoofdjury naar voren worden geroepen. Hier worden de quarter turns gevraagd in Modelposes. De jury heeft de mogelijkheid de Models in diverse call-outs te vergelijken. Na de vergelijking sluiten de  Models weer aan in de lineup aan de achterzijde van het podium. Als de jury iedereen heeft gezien zal de hoofdjury de Models verzoeken achter elkaar het podium verlaten.

Jury criteriaDe voorkeur gaat uit naar een getraind lichaam met een atletische spieropbouw. De jury zal de Male Fitness Models beoordelen op de volgende punten: Shape en balans, algehele- presentatie, uitstraling, verzorging en bruining.

* YBF Male Fitness Models is 1 lineup. Bij grote opkomst wordt deze klasse onderverdeeld in diverse lengte klasse

 

Your Body Federation hanteert de volgende klasse indeling voor de DAMES op de YBF wedstrijden: 
 
            
 
Miss Fitness Aerobic:

Deze klasse wordt voor 40% beoordeeld op hun fysiek: symmetrie, spierdefenitie, harmonie en balans van iedere spiergroep in verhouding met alle lichaamsdelen.
Tevens wordt gelet op een goede houding, goede bruining en algehele uitstraling.
Voor de vrije routine mag zij haar kleding aanpassen.
Miss Fitness wordt voor 60% beoordeeld op de vrije aerobic routine: presentatie, uitstraling, verzorging, fysieke hoedanigheden, persoonlijkheid, stijl, de vloeiende overgangen van de poses/routine op de muziek keuze, coördinatie en het correct uitvoeren van de poses/routine.

Miss Fitness:

Een Miss Fitness is een slank gespierde dame. De dames worden beoordeeld in volgorde op: gehele fysieke verschijning, harmonieuze symmetrische opbouw van zowel het lichaam als van de te onderscheiden spiergroepen.
Een algehele evenwichtige spierontwikkeling is een pre, gevolgd door, definitie, en kwaliteit
Daarnaast wordt gelet op het correct uitvoeren van de poses, een goede houding, goede bruining en algehele uitstraling. In de tweede ronde, het vrij poseren, dient de deelneemster zich er steeds van bewust te zijn dat ook in deze ronde op symmetrie, proporties, definitie en gespierdheid wordt gelet. De deelnemer dient in deze ronde alle zijden van haar lichaam te tonen.
Zowel voor als achterzijde, als ook de flanken.
Het vrij poseren wordt uitgevoerd in een bikini naar keuze. Ook hier wordt gekeken naar vloeiende overgangen en correcte poses tijdens het poseren op eigen muziek keuze. De originaliteit en uitvoering van de vrije posing routine telt zwaar mee, indien de punten van de deelnemers in ronde 1 elkaar zo weinig of niet ontlopen.

Miss Performance:

Een Miss Performance deelneemster is een slank gespierde dame met iets meer rondingen als de Miss Fitness.
De dames worden beoordeeld in volgorde op: gehele fysieke verschijning, harmonieuze symmetrische opbouw van zowel het lichaam als van de te onderscheiden spiergroepen.
Een algehele evenwichtige spierontwikkeling is een pre, gevolgd door, definitie, en kwaliteit
Daarnaast wordt gelet op het correct uitvoeren van de poses, een goede houding, goede bruining en algehele uitstraling. In de tweede ronde, het vrij poseren, dient de deelneemster zich er steeds van bewust te zijn dat ook in deze ronde op symmetrie, proporties, definitie en gespierdheid wordt gelet. De deelnemer dient in deze ronde alle zijden van haar lichaam te tonen.
Zowel voor als achterzijde, als ook de flanken.
Het vrij poseren wordt uitgevoerd in een bikini naar keuze. Ook hier wordt gekeken naar vloeiende overgangen en correcte poses tijdens het poseren op eigen muziek keuze. De originaliteit en uitvoering van de vrije posing routine telt zwaar mee, indien de punten van de deelnemers in ronde 1 elkaar zo weinig of niet ontlopen.

Miss Athletic:

Een Miss Athletic deelneemster is een dame met iets meer spieropbouw als een Miss Performance, maar bezit nog zeker de vrouwelijke uitstraling.
De dames worden beoordeeld in volgorde op: gehele fysieke verschijning, harmonieuze symmetrische opbouw van zowel het lichaam als van de te onderscheiden spiergroepen. Een algehele evenwichtige spierontwikkeling is een pre, gevolgd door, definitie, kwaliteit en spiervolume. Daarnaast wordt gelet op het correct uitvoeren van de poses, een goede
houding, goede bruining en algehele uitstraling.
In de tweede ronde, het vrij poseren, dient de deelnemer zich er steeds van bewust te zijn dat ook in deze ronde op symmetrie, proporties, definitie en gespierdheid wordt gelet.
De deelneemster dient in deze ronde alle zijden van haar lichaam te tonen. Zowel voor als achterzijde, als ook de flanken. Het vrij poseren wordt uitgevoerd in een bikini naar keuze. Ook hier wordt gekeken naar vloeiende overgangen en correcte poses tijdens het poseren op eigen muziek keuze. De originaliteit en uitvoering van de vrije posing routine telt zwaar mee, indien de punten van de deelneemsters in ronde 1 elkaar zo weinig of niet ontlopen.

Miss Super Body:

Een Miss Super Body deelneemster is een gespierde dame met een vrouwelijke uitstraling.
De dames worden beoordeeld in volgorde op: gehele fysieke verschijning, harmonieuze symmetrische opbouw van zowel het lichaam als van de te onderscheiden spiergroepen. Een algehele evenwichtige spierontwikkeling is een pre, gevolgd door, definitie, kwaliteit en spiervolume
Daarnaast wordt gelet op het correct uitvoeren van de poses, een goede houding, goede bruining en algehele uitstraling. In de tweede ronde, het vrij poseren, dient de deelneemster zich er steeds van bewust te zijn dat ook in deze ronde op symmetrie, proporties, definitie en gespierdheid wordt gelet. De deelneemster dient in deze ronde alle zijden van zijn lichaam te tonen. Zowel voor als achterzijde, als ook de flanken. Het vrij poseren wordt uitgevoerd in een bikini naar keuze. Ook hier wordt gekeken naar vloeiende overgangen en correcte poses tijdens het poseren op eigen muziek keuze.
De originaliteit en uitvoering van de vrije posing routine telt zwaar mee, indien de punten van de deelneemsters in ronde 1 elkaar zo weinig of niet ontlopen.

Miss Body Xtreme:

Een Miss Body Xtreme is een dame met zware spieropbouw en een vrouwelijke uitstraling. De dames worden beoordeeld in volgorde op: gehele fysieke verschijning, harmonieuze symmetrische opbouw van zowel het lichaam als van de te onderscheiden spiergroepen. Een algehele evenwichtige spierontwikkeling is een pre, gevolgd door, definitie, kwaliteit en spiervolume
Daarnaast wordt gelet op het correct uitvoeren van de poses, een goede houding, goede bruining en algehele uitstraling. In de tweede ronde, het vrij poseren, dient de deelneemster zich er steeds van bewust te zijn dat ook in deze ronde op symmetrie, proporties, definitie en gespierdheid wordt gelet.
De deelneemster dient in deze ronde alle zijden van zijn lichaam te tonen. Zowel voor als achterzijde, als ook de flanken. Het vrij poseren wordt uitgevoerd in een bikini naar keuze. Ook hier wordt gekeken naar vloeiende overgangen en correcte poses tijdens het poseren op eigen muziek keuze.
De originaliteit en uitvoering van de vrije posing routine telt zwaar mee, indien de punten van de deelneemsters in ronde 1 elkaar zo weinig of niet ontlopen.

Miss Internationaal:

De YBF zal de week na de N.K. contact opnemen met atleten waarvan wij vinden dat zij in aanmerking komen voor het Internationale niveau.
Alle nummers 1 van iedere klasse kunnen in aanmerking komen voor uitzending naar Internationale wedstrijden. Ben jij 1e geworden in jou klasse neem dan via de mail contact op met de YBF als je interesse hebt om aan een Internationale wedstrijd deel te nemen. YBF geeft je hierover dan alle info.
        
Dames  Aeraobic, Fitness, Performance, Athletic en Superbody algemeen:
Bikini naar vrije keuze, string en sieraden toegestaan, schoenen met hakken in alle dames klasse verplicht in de quarter turns en verplichte poses ronden. Ook de keuze van schoenen is vrij, echter mag de zool niet hoger dan 1 cm zijn en de hak niet hoger als 12 cm. Hou het vooral allemaal zo vrouwelijk mogelijk. Voor de vrije routine mogen de dames zich omkleden (dit is niet verplicht) Zorg dat alle grote spiergroepen zichtbaar blijven. Dus bedek niet het gehele lichaam met routine kleding. De vrije routine mag op blote voeten of passend schoeisel (bijvoorbeeld gympen) bij de eventuele routine outfit. 

NIEUW!

YBF Bikini Models

DresscodeDe bikini die de dames dragen moet aan de volgende regels voldoen; Het broekje moet V-vormig zijn. Strings zijn niet toegestaan en het broekje moet 50% van de bil bedekken. Steentjes en versieringen zijn toegestaan. Bikini Models moeten hoge hakken dragen, echter de mag de zool niet hoger dan 1cm en hak niet hoger dan 12cm zijn. Sieraden zijn toegestaan.

Presentatie Bikini ModelsEr zijn twee rondes de Individuele en de vergelijkingsronde. Deze twee rondes worden direct achter elkaar gedaan.

Individuele presentatie: De atleet loopt individueel het podium op. En laat haar Model Walk zien (persoonlijke voorkeur poses) De modellen komen een voor een het podium op en lopen naar het midden van het podium. Modellen tonen voorkant, zijkant en achterkant aan de jury optioneel met de hand op de heup of andere modelpose en eindigen weer in een pose met het gezicht naar de jury. De hoofdjury verwijst het model nu naar een kant aan de achterzijde van het podium. Alle Bikinimodellen volgen een voor een deze zelfde routine en sluiten aan bij het model aan de zijkant van het podium zodat er een lineup van modellen ontstaat aan de achterkant van het podium. Besef dat dit het eerste moment is dat de jury jullie te zien krijgt en jullie nu zal beoordelen op je fysiek, algehele- uitstraling, verzorging, presentatie en je bruining. Zorg ervoor dat je totaal plaatje in orde is, zodat je met een zelfverzekerde glimlach op het podium staat.

VergelijkingsrondeDe Bikini Models zullen door middel van callouts door de hoofdjury naar voren worden geroepen. Hier worden de quarter turns gevraagd in Modelposes. De jury heeft de mogelijkheid de Bikini Models in diverse call-outs te vergelijken. Na de vergelijking sluiten de Bikini Models weer aan in de lineup aan de achterzijde van het podium. Als de jury iedereen heeft gezien zal de hoofdjury de Bikini Models verzoeken achter elkaar het podium verlaten.

Jury criteriaDe voorkeur gaat uit naar een sportief fysiek zonder zichtbare lijnen of spier aftekeningen. Met uitzondering van de buikspieren die subtiel zichtbaar mogen zijn. De jury zal de Bikini Models beoordelen op de volgende punten: Balans en shape van de Bikini Models, algehele- presentatie, uitstraling, verzorging en bruining.

 * YBF Bikini Models is 1 lineup. Bij grote opkomst wordt deze klasse onderverdeeld in diverse lengte klasse